Редактор: Александър Дечевe-mail: [email protected] дни след повдигнатото обвинение за всяване на паника,

...
Редактор: Александър Дечевe-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg35 дни след повдигнатото обвинение за всяване на паника,
Коментари Харесай

Асена Стоименова: Повдигнаха ми обвинение и наложиха 20 000 гаранция за нещо, което след 20 дни направи Кирил Ананиев

Редактор: Александър Дечев

e-mail: [email protected]

35 дни след повдигнатото обвиняване за всяване на суматоха, за което в началото й бе наложена 20 000 лв. гаранция, която след това отпадна, шефката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова разяснява обстановката във Вечерното шоу по " Телевизия " 7/8 ". Причината за обвиняването тогава бяха нейни изявленията, в които съгласно обвиняването са налице " неоснователни изказвания за предстояща липса на лекарства " в условия на изключително състояние. Тя разкри, че същото, за което е упрекната, го е имало и в заповед на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев 20 дни по-късно - на 30 април.

" Прокуратурата ми повдигна две обвинявания по член 326, алинея 1 за две изявленията в едно радио и телевизия, в които аз разясня напълно естествени тематики - че евентуално ще има дефицит на лекарствени артикули и в условия на пандемия този проблем може да се задълбочи още повече. Всъщост, изричам тези, които намират отражение в отчети на СЗО, Европейска комисия, Европейската организация по медикаментите и така нататък В последна сметка аз експортирам обстоятелства за възможност от утежняване на едно събитие какъвто е казусът с дефицита на медикаменти. Все отново 4,5 години бях шеф на Изпълнителната дирекция по медикаментите, преподавам го 25 години и в този момент съм с фармацевтите на първа линия. Е, запитвам тогава кой от мен по-добре знае какво им липсва на фармацевтите на пазара? Тук е доста забавно да загатна, че в моите показа когато някой сезира прокуратурата или тя се е самосезирала, или аз съм тормозила някого или има някакъв сигнал, се събират, разискват и някой взема решение, че има неоспорими доказателства и тогава се повдигат обвинявания. Но всичко това, целият този развой, в действителност е приключен за няколко часа. Моето последно изявление бе на 7 април вечерта и на идващия ден преди обяд аз получих позвъняване от Столична дирекция на вътрешните работи, че ще бъда привлечена като обвинен и би трябвало да отида с юрист ", описа тя.

" Гаранцията отпадна Всъщност какъв беше смисълът на тази гаранция, въпросът несъмнено е риторичен, тъй като тази гаранция бе избрана в изискванията на едно изключително състояние когато границите са затворени, аз не мога да се пътувам, не мога да се укрия. Грижа се за двете си деца независимо, обществена персона съм, съставлявам едно съсловие, какъв е смисълът от тази гаранция, без да се вземат поради приходи, фамилно състояние. Така че разумно българският съд реши тази гаранция и всякаква мярка да отпадне. Прокуратурата обаче продължава да поддържа обвиняването. И тук аз си задавам въпросите. Няколко седмици след повдигането на обвиняването, на 30 април министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев издаде заповед, с която ограничи износа на някои продукти  медикаменти като думата " дефицит " се загатва няколко пъти в неговата заповед. Него евентуално не го търсят прокурорите. Както и когато ме представихте като професор и ми минават някакви мисли през главата да вметна, че аз съм от тези професори, на които им държат сметка за думите, тъй като има и такива на които не им държат сметка ", разяснява още Стоименова.

" В последна сметка потреблението на повече власт по време на изключително състояние е на първо място отговорност и е редно тя рано или късно да бъде потърсена. Аз у кого всях тревога с изнасянето на едни обстоятелства, които се цитират от СЗО, Европейска комисия, Европейска организация по медикаменти? И по какъв начин се потвърждава, че това е подправена вест. Защото заповедта на министъра потвърждава, че аз съм права. Оплакахме се и за инспекциите в аптеките. По 10-12 проверяващи и то в условия, когато имаше противоепидемични ограничения. Хората трябваше да влизат по двама, а проверяващите влизат по шест, вършат по пет инспекции по едно и също време Ние призовахме за повече човещина на контрола, както си позволихме и да кажем на жителите какво прави изпълнителната власт в другите страни. Тя поддържа фармацевтите. Дали сме засегнали стопански ползи? Поискахме както е в други 25 страни, фармацевтът да ви предложи измежду 10 сходни продукта вие да имате право на избор, а той да има право да ви го предложи. Но тези права са ни отказани и на мен като фармацевт, и на вас като пациент. Целта беше вие да получите първокласен артикул на по-ниска цена, само че по този начин очевидно ще засегнем нечии други ползи ", сподели още специалистът.

" Аз не преставам да упорствам да получа въпросните доказателства, които са събрани единствено за няколко часа. Подадена е тъжба от моите юристи да ми бъдат предоставени, жалбата е без отговор към този момент един месец. Очаквам ги, с цел да мога да дам пояснения. По подигравка на ориста обаче заповедта на Ананиев потвърждава правотата на тезите, които аз в качеството на ръководител на Българския фармацевтичен съюз съм споделила в тези изявленията. Со по този начин получихме доста интернационална поддръжка от фармацевтичната група на Европейския съюз, които споделиха, че самодейното слагане на проблемите на масата и апела към рационална лекарствена приложимост заслужава възторженостти, а не санкции. Имаше повече от 25 заявления в моя отбрана, както и хиляди подписи на елементарни жители, киото съзряха нелогичното, съзряха бухалката. Няма по какъв начин да се приравни едно експертно мнение с закононарушение по член 326, алинея 1 - подправен сигнал за слагане на взривно устройство да вземем за пример ", приключи тя.

По време на диалога си с нея водещият Иво Сиромахов на три пъти изрече следния въпрос: Правова страна ли е България или мръсна тоталитарна тирания ".

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза.

Заглушиш ли последните сериозни гласове на дребното останали публицисти, ще чуеш под прозорците си първите разярени крясъци на улицата, а тя не е въоръжена с тефтерче и микрофон, не задава комфортни въпроси и не чака право на отговор от другата страна. А пътят до улицата е къс.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР